Gömböc

Mi szállítottuk decemberben a 4 tonnás Corvin Gömböc-öt, végleges helyére 55 tonnás autódarunk és egy toronydaru segítette.

A rozsdamentes, gyöngyszórt krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú kültéri szobrot a Direct Line Kft. építette. A szobor egyrészről a magyar találékonyság szimbóluma, másrészről remélhetőleg fővárosunk egy újabb vonzó turisztikai látványosságává válik.

Maga a forma komoly kutatómunka eredménye volt. Két magyar építészmérnök: Domokos Gábor és Várkonyi Péter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói 10 éves munka eredményeként találták meg ezt a formát az orosz Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus elméletéből kiindulva.

A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. A Gömböc sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

A hatalmas alkotást bennfoglaló méretei: 4740 x 4030 x 4100 mm miatt mélybölcsös trailerünkkel szállítottuk. A szállítás megvalósításához szükség volt útvonalengedélyre, illetve az engedélyben jelzett szűk utcákban parkolási tilalmat is elrendeltek, hogy szerelvényünk  (16,50 x 4,10 x 4,50 m)  akadálymentesen haladhasson.

Közel hat órát vett igénybe az alkotás elhelyezése a Corvin Sétányon, a Nokia Skypark épületénél.